FJORDBAK
UDVIKLING AF MENNESKER OG ORGANISATIONER
DE SEKS TÆNKEHATTE
De seks tænkehatte
AF Jan Fjordbak
En metode til udvikling af tænkning og kommunikation i organisationer
Alle typer af tænkning er nyttige. Ved at behandle en sag systematisk udfra hver af disse seks perspektiver vil opnås en væsentlig forbedring i indsigt og overblik over sagen, end ved benyttelse af mere sædvanlige tankebaner. I praksis kan man således bruge de seks hatte som faser i et forløb, der gennemføres med nogenlunde lige megen tid til hver. Alle typer af tænkning er nyttige. Ved at behandle en sag systematisk udfra hver af disse seks perspektiver vil opnås en væsentlig forbedring i indsigt og overblik over sagen, end ved benyttelse af mere sædvanlige tankebaner. I praksis kan man således bruge de seks hatte som faser i et forløb, der gennemføres med nogenlunde lige megen tid til hver.
Styrker
Metoden er velegnet til at skab en fælles referenceramme omkring kommunikation. Det kan være i nyetablerede organisationer, eller i miljøer, hvor der er tendens til polarisering eller uklar kommunikation.
Metoden er nem at administrere, fordi de enkelte faser i forløbet er synlige for alle
Metoden er sjov, fordi den er anderledes, og samtidig sikrer, at man kommer rundt om det hele.
Metoden kan bruges både til udvikling af visioner og til konkret problemløsning. Den kan anvendes af enkeltpersoner som af grupper.
Faldgruber
Hvis der ikke er et afgrænset tema, kan der komme uoverskuelig mange informationer frem, som kræver meget efterbearbejdning.
Anbefalinger
Referencer
For uddybning af metoden se Edward De Bonos bog “Six Thinking Hats”. Du kan også lægge vejen forbi Edward de Bonos officielle hjemmeside på www.edwddebono.com. Her er en masse spændende ting og links til den videre surfing.
Af arbejdspsykolog Jan Fjordbak
Uddybende om metoden “De seks tænkehatte”
Eksempel på et dagsforløb med "De seks tænkehatte"
Hvid hat:
gruppearbejde 30 min i 5 grupper 30 min opsamling i plenum – Alle relevante facts på flipover, så der bliver et tydeligt fælles udgangspunkt.
Rød hat:
gruppearbejde 30 min i 4 nye grupper 15 min opsamling i plenum – Her bliver givet plads umiddelbare reaktioner og følelser omkring temaet.
Gul hat:
gruppearbejde 30 min i 4 nye grupper opsamling i 30 min i plenum. Her skal visionerne luftes og en masse gode ideer og praktiske forslag frem i lyset.
Sort hat:
10 min. forberedelse i makkerpar. I plenum fremlægger man sin makkers “sorte punkter” – hvad er man skeptisk overfor?
Grøn hat:
5 min. forberedelse med sidemanden. 30 min plenum i runder med fremlæggelse af kreative ideer til at sikre indfrielse af de positive forventninger.
Blå hat:
De sidste 45 min. opsamling i plenum, aftale om videre forløb og evaluering af dagen.